Wat is liveness detectie?

Vingerafdrukken, gezichtsherkenning, irisscans - biometrische technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het biedt een ongeëvenaarde combinatie van gebruiksgemak en beveiliging voor alles, van het ontgrendelen van uw smartphone tot het openen van deuren in high-security omgevingen. Maar zelfs de meest geavanceerde biometrische systemen hebben een zwakke plek: ze kunnen worden misleid door slimme vervalsingen.

Liveness detection, de verdedigingslinie tegen biometrische fraude

Biometrie lijkt de heilige graal op vlak van security, maar toch zijn er manieren op biometrische fraude te plegen. 3D prints, hoge resolutie foto's of maskers zijn enkele methodes waarmee biologische fraude momenteel gepleegd wordt. Dit is waar liveness detection in het spel komt. Het is de onzichtbare schildwacht die ervoor zorgt dat alleen levende, echte personen toegang krijgen.

Waarom is Liveness Detection essentieel voor uw bedrijf?

  • Voorkomt ongeautoriseerde toegang: Of het nu gaat om uw bedrijfsnetwerk, gevoelige klantgegevens of fysieke locaties, liveness detection zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde personen binnenkomen.
  • Versterkt het vertrouwen in biometrie: Door het risico op fraude te minimaliseren, maakt liveness detection biometrische beveiliging nog betrouwbaarder.
  • Blijft de indringers een stap voor: De technologie evolueert voortdurend om zelfs de meest geavanceerde spoofing-aanvallen te detecteren.

Welke vormen van fraude zijn er mogelijk?

  • Vingerprint spoof: Spoofing-aanvallen gebruiken een vervalste vingerafdruk, gemaakt van materialen zoals plastic, latex of gelatine, om ongeautoriseerde toegang te verkrijgen.
  • Gezicht spoof: Dit zijn 'spoofing'-aanvallen, waarbij men gezichtsherkenningssystemen probeert te misleiden met een gemanipuleerd gezicht van een legitieme gebruiker. Dit kan via foto's, video's, 3D-maskers, 3D-modellen en andere methoden.
  • Iris spoof: Dit type presentatie-aanval, ook wel bekend als "spoofing", probeert irisherkenningssystemen te omzeilen door een gemanipuleerd beeld van het oog van een legitieme gebruiker te presenteren. Dit kan worden gedaan met een foto, video of zelfs contactlenzen.
  • Deepfakes: Deepfakes zijn uiterst realistische video's of afbeeldingen die worden geproduceerd met behulp van deep learning en kunstmatige intelligentie. Ze bootsen iemands gezicht, stem en andere biometrische gegevens na. Deepfakes kunnen moeilijk te detecteren zijn vanwege hun hoge realisme.

Biometrie is de norm, maar niet feilloos

Biometrie kent steeds meer toepassing en daardoor worden biometrische gegevens steeds waardevoller/ Liveness detection is meer dan een extraatje - het is een noodzaak. Het biedt een cruciale beschermingslaag tegen identiteitsdiefstal en ongeautoriseerde toegang.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe onze geavanceerde toegangscontrole- en perimeterbeveiligingsoplossingen, inclusief liveness detection, uw bedrijf kunnen beschermen.

to top
close